ΥΜΝΟΣ ΔΙΓΕΝΗ

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΙΦ: Ο μεγαλύτερος Ευρωπαϊκός θρύλος

ΓΙΟΧΑΝ ΚΡΟΙΦ, ΈΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ

Θρύλος, καινοτόμος, αναδιαμορφωτής του ποδοσφαίρου, ιδρυτής μιας ολόκληρης σχολής.
Έβλεπε πράγματα που άλλοι δεν τα διανοούνταν μέσα στο γήπεδο, πάσες που δεν είχαν γίνει, κινήσεις πριν ξεκινήσουν καν. Ως άψογος χειριστής του ρυθμού και γνώστης του παιχνιδιού, κέρδισε όχι μόνο την προσοχή για την εκάστοτε δήλωσή του για το ποδόσφαιρο, αλλά και τον ξεχωριστό τρόπο για τον οποίο έκανε αυτή την δήλωση.
Αποφασίσαμε να τον τιμήσουμε παραθέτωντας μερικές από τις μεγάλες φιλοσοφικές του εξάρσεις που μπορούν να μας κάνουν να αναθεωρήσουμε για το ποδόσφαιρο και την ζωή γενικότερα! Είτε όταν ήταν παίκτης, προπονητής ή ακολουθούσε solo career, δεν μπορείς να μην παραδεχτείς για το πόσο μπροστά ήταν ο τύπος και στα λεγόμενά του!
Κρόιφ και ποδόσφαιρο:
1. Διάλεξε τον καλύτερο παίκτη σε κάθε θέση και στο τέλος δεν θα έχεις μια δυνατή ενδεκάδα, αλλά έντεκα δυνατές μονάδες.
2. Γιατί να μην μπορείς να νικήσεις ένα πλουσιότερο κλαμπ; Δεν έχω δει ποτέ μια βαλίτσα με λεφτά να σκοράρει.
3. Πάντα έδινα την μπάλα μπροστά γιατί αν την ξαναπάρω πίσω θα είμαι ο μοναδικός παίκτης αμαρκάριστος.
4. Είμαι πρώην παίκτης, πρώην τεχνικός διευθυντής, πρώην μάνατζερ, πρώην επίτιμος πρόεδρος. Μια ωραία λίστα που δείχνει ακόμη μια φορά ότι τα πάντα τελειώνουν.
5. Οι παίκτες που δεν είναι αληθινοί ηγέτες αλλά προσπαθούν να γίνουν, πάντα κατηγορούν άλλους παίκτες για τα λάθη τους. Οι πραγματικοί ηγέτες στο γήπεδο ήδη ξέρουν ότι οι υπόλοιποι θα κάνουν λάθη.
6. Τι είναι η ταχύτητα; Βλέπετε, πολλοί δημοσιογράφοι μπερδεύουν την ταχύτητα με την διαίσθηση. Αν αρχίσω να τρέχω λίγο πιο πριν από τους υπόλοιπους θα φαίνομαι γρηγορότερος.
7. Όταν παίζεις έναν αγώνα, είναι στατιστικά αποδεδειγμένο ότι θα έχεις την μπάλα στα πόδια σου για 3 λεπτά κατά μέσον όρο. Οπότε, το πιο σημαντικό είναι τι κάνεις στα υπόλοιπα 87′ όταν δεν έχεις την μπάλα. Αυτό είναι που δείχνει αν είσαι καλός παίκτης ή όχι.
8. Υπάρχει μια μόνο μπάλα οπότε την χρειάζεσαι να την έχεις. Το θέμα είναι τι θα κάνεις μετά με αυτή.
9. Πρέπει να σιγουρευτούμε ότι οι χειρότεροι παίκτες τους θα έχουν την μπάλα περισσότερο. Θα την ξαναπαίρνουμε πίσω αμέσως.
10. Όταν έχεις την μπάλα πρέπει να κάνεις το γήπεδο να φαίνεται όσο πιο μεγάλο γίνεται και όταν δεν την έχεις να το κάνεις να φαίνεται όσο πιο μικρό γίνεται.
11. Το να επιζώ στον πρώτο γύρο δεν είναι ποτέ ο στόχος μου. Ιδανικά θα ήμουν σε έναν όμιλο με Βραζιλία, Γερμανία και Αργεντινή. Μετά το τέλος του πρώτου γύρου θα είχα μείον δύο ανταγωνιστές. Έτσι σκέφτομαι. Ιδεαλιστικά.
12. Οι σημερινοί παίκτες σουτάρουν μόνο με το κεντρικό μέρος του ποδιού τους. Εγώ μπορούσα να σουτάρω με το εσωτερικό,  με το κεντρικό και με το εξωτερικό και των δύο ποδιών. Άρα με κάνει 6 φορές καλύτερο από αυτούς.
13. Ποιότητα χωρίς αποτελέσματα είναι αδιάφορο. Αποτελέσματα χωρίς ποιότητα είναι βαρετό.
14. Υπάρχουν πολύ λίγοι παίκτες που ξέρουν τι να κάνουν όταν δεν μαρκάρονται. Οπότε καμιά φορά λες στους παίκτες σου: “αυτός είναι καλός παίκτης αλλά μην τον μαρκάρεις”.
15. Βρίσκω απαίσιο όταν απορρίπτονται ταλέντα βάση των στατιστικών τους επιδόσεων στους υπολογιστές. Βάση των κριτηρίων που ισχύουν τώρα, θα είχα απορριφθεί στον Άγιαξ. Όταν ήμουν 15 δεν μπορούσα να κλωτσήσω την μπάλα πάνω από 15 μέτρα με το αριστερό και ίσως ούτε 20 με το δεξί. Οι αρετές μου ήταν η τεχνική και η διορατικότητα και δεν είναι ευδιάκριτες από τους υπολογιστές.
16. Το να παίζεις ποδόσφαιρο είναι πολύ απλό αλλά το να παίξεις απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο δύσκολο πράγμα.
17. Το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι λαθών. Όποιος κάνει τα λιγότερα κερδίζει
18. Πρέπει να σουτάρεις αλλιώς δεν θα σκοράρεις.
19. Βλέπω τον Μέσι και με κάνει να γελάω. Ένας ωραίος ποδοσφαιριστής που είναι σαν παιδί. Ένας σούπερ σταρ αλλά ακόμη παιδί. Ξέρεις, αθώος. Απλά παίζει.
20. Για να νικήσεις πρέπει να βάλεις ένα γκολ παραπάνω από τον αντίπαλο.
21. Δεν μπορείς να νικήσεις χωρίς την μπάλα.
22. Οι Ιταλοί δεν μπορούν να μας νικήσουν αλλά οπωσδήποτε μπορούμε να χάσουμε εναντίον τους.
23. Το πιο δύσκολο πράγμα σε έναν εύκολο αγώνα είναι να αναγκάσεις τους αντιπάλους να παίξουν κακό ποδόσφαιρο.
24. Αν δεν μπορείς να νικήσεις, φρόντισε τουλάχιστον να μην χάσεις.
25. Είναι ωραίο να συνεργάζεσαι με τους Ισπανούς παίκτες. Οι Ολλανδοί ξεκινούν να λένε αμέσως “ναι αλλά…” όταν ανοίγεις το στόμα σου.
26. Δες τον Βιάλι παραδείγματος χάρη, είναι σπουδαίος παίκτης. Μπορώ να βάλω έναν αμυντικό πάνω του αλλά θα είναι πολύ καλός για τον αμυντικό και θα τον κερδίσει. Απολύτως λογικό. Οπότε απλώς θα φροντίσω ότι ο μέσος δεν θα φτάσει την μπάλα στον Βιάλι. Αν σταματήσω το 50% των μεταβιβάσεων στον Βιάλι, θα τον έχω κάνει 50% λιγότερο επικίνδυνο.
27. Όταν νικάς με 5-0, είναι πολύ πιο διασκεδαστικό για το κοινό να σουτάρεις και να βρίσκεις τα δοκάρια παρά να κυνηγάς το 6ο γκολ. Αυτά είναι για τα στατιστικά. Ένα σουτ στο δοκάρι είναι πιο συναρπαστικό. Ειδικά όταν ακούς την μπάλα να βρίσκει την συμβολή.
28. Το να παίζεις εναντίον 10 είναι πιο δύσκολο από το να παίζεις εναντίον 11. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι 11 θα σκεφτούν “οκ, πάμε χαλαρά τώρα” ενώ οι 10 θα πουν “πρέπει να δουλέψουμε σκληρά τώρα”. Έχω πραγματικά σκεφτεί να έπαιζα με 9 ή 10 παίκτες αντί για 11 σε μερικές περιπτώσεις. Απλά για να τους έχω ξύπνιους. Είμαι βέβαιος ότι θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα.
29. Δεν μπορώ να δουλέψω για την Ρόμα. Ποτέ. Έχουν στίβο γύρω από το γήπεδο. Το μισώ αυτό.
30. Όταν θες μια καλή ομάδα, θες δύο μέσους που δεν θα πέσουν ποτέ κάτω από το 7 σε απόδοση. Δεν χρειάζεσαι τους καλύτερους, τα 8 και τα 9 δεν είναι απαραίτητα. Γιατί αυτοί οι παίκτες παίζουν και στο 4.
31. Μιλανέλο, αυτό το περίπλοκο και περίεργο σύστημα προπόνησης της Μίλαν. Το μισώ. Σημαίνει ότι η ομάδα θα έρθει την Κυριακή  και τα αποδυτήρια, τα ντουζ, το δωμάτιο για μασάζ, θα είναι όλα ξένα για τους παίκτες. Θέλω τους παίκτες να μυρίζουν τα αποδυτήρια των γηπέδων που παίζουν κάθε μέρα.
32. Ζέσταμα παίκτη της αντίπαλης ομάδας και ο Κρόιφ λέει στον διπλανό δημοσιογράφο ότι η τεχνική του είναι κακή. Στο ερώτημα πως το είδε αυτό: “Δεν το είδα, το άκουσα. Ο ήχος του παπουτσιού στην επαφή με την μπάλα δεν ήταν ο σωστός”.
33. Η θέση του τεχνικού διευθυντή στον Άγιαξ ήταν δική μου εφεύρεση. Ήθελα ένα δίπλωμα για να κάτσω στον πάγκο και δεν το είχα. Έτσι επινόησα αυτόν τον ρόλο.
34. Όταν η Ολλανδική Ομοσπονδία τον τιμώρησε γιατί λειτουργούσε σαν προπονητής απάντησε: “Δεν προπόνησα τους παίκτες. Εξήγησα στους προπονητές τι ακριβώς ήθελα και για να κερδίζω χρόνο, ζήτησα από τους παίκτες να καθίσουν ώστε να μην χρειάζονταν οι προπονητές να επαναλάβουν τα λόγια μου. Λέγεται αποτελεσματικότητα”.
35. Τεχνική δεν είναι να κάνεις κόλπα με την μπάλα 1000 φορές. Ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό με εξάσκηση. Μετά θα μπορείς να δουλέψεις στο τσίρκο. Τεχνική είναι να δίνεις την μπάλα με ένα άγγιγμα, με την σωστή ταχύτητα, στο σωστό πόδι του συμπαίκτη σου.

Κρόιφ και ζωή:


 1. Καλύτερα να αποτύχεις με την δική σου άποψη παρά με την άποψη κάποιου άλλου.
 2. Η σύμπτωση είναι λογική.
 3. Καμιά φορά κάτι πρέπει να συμβεί πριν συμβεί κάτι.
 4. Κάθε μειονέκτημα έχει το πλεονέκτημά του.
 5. Μετά αφού έχεις κερδίσει κάτι δεν είσαι στο 100% αλλά στο 90%. Είναι σαν ένα μπουκάλι με ανθρακούχο νερό όπου το καπάκι έχει αφαιρεθεί για λίγο. Μετά από αυτό μένει λίγο ανθρακικό μέσα.
 6. Το δυσκολότερο πράγμα για τους παίκτες και τους ανθρώπους για να καταλάβουν είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει τίποτε να καταλάβουν.
 7. Υπάρχει μόνο μια στιγμή στην οποία μπορείς να φτάσεις εγκαίρως. Αν δεν είσαι εκεί, τότε έιναι ή πολύ νωρίς ή πολύ αργά.

Κρόιφ και Κρόιφ:

 1. Δεν κάνω σχεδόν ποτέ λάθη γιατί βρίσκω δυσκολία με το να είμαι λάθος.
 2. Προτού κάνω ένα λάθος, δεν κάνω αυτό το λάθος.
 3. Οι άνθρωποι που δεν είναι στο επίπεδό μου δεν μπορούν να επηρεάζουν την ακεραιότητά μου.
 4. Δεν θέλω να είμαι ένας κλέφτης του ίδιου μου του πορτοφολιού.
 5. Οι ανάπηροι άνθρωποι που αθλούνται δεν σκέφτονται το τι δεν έχουν αλλά προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι με αυτά που έχουν. Το ίδιο ισχύει και για μένα.
 6. Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να το κάνεις όπως το κάνω εγώ. Αλλιώς δεν θα το έκανα με αυτόν τον τρόπο.
 7. Πάντα παίρνω τις αποφάσεις εγώ. Όταν ο Άγιαξ μου είπε ότι είμαι πολύ γέρος (1992), είπα “όχι, όχι, αυτό είναι κάτι που θα καθορίσω εγώ. Όχι εσείς”. (Πήρε μετά πρωτάθλημα με την Φέγενορντ το 1993).
 8. Δεν είμαι θρήσκος. Στην Ισπανία όλοι οι 22 παίκτες κάνουν τον σταυρό τους πριν μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Αν είχε αποτέλεσμα αυτός ο τρόπος όλοι οι αγώνες θα έληγαν ισόπαλοι
 9. Αρχικά είμαι εναντίον όλων. Μέχρι που αποφασίζω διαφορετικά, ότι είμαι υπέρ.
 10. Αν ήθελα να το καταλάβεις θα στο εξηγούσα καλύτερα
 11. Κατά μία έννοια, είμαι αθάνατος.
 digenhs-fc.blogspot.gr:NAI ΕΙΣΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΟΧΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου