ΥΜΝΟΣ ΔΙΓΕΝΗ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Tο Σάββατο 24 Ιαν. ο Αγώνας του Διγενή Λακκώματος με τον Φοίνιξ Νικήτηςκαι ώρα:15:00 στο γήπεδο"Αβραάμ Παπαδόπουλος" με διαιτητή τον Οικονόμου. Ολοι οι διαιτητές των Πρωταθλημάτων!!!!!



ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
 
Σάββατο 24 Ιαν. 2015   Ώρα : 15:00
1ΑΡΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑΣ 2005 - ΝΙΚΗ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ - ΡΗΓΑΣ - ΓΚΑΝΤΙΝΟΣ 
2ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ - ΑΕΤΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ - ΓΡΕΒΕΝΗΣ - ΠΑΣΣΑΛΗΣ  
3Π.Ο. ΤΡΙΓΛΙΑΣ - ΤΑ Μ.Κ. ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥΔΡΑΓΚΟΣ - ΜΑΛΑΝΔΡΗΣ - ΚΕΧΑΓΙΑΣ 
4ΔΟΞΑ ΟΡΜΥΛΙΑΣ - Α.Ο. ΣΑΡΤΗΣΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ - ΧΑΡΤΑΒΕΛΑΣ 
5ΔΙΓΕΝΗΣ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ - ΦΟΙΝΙΞ ΝΙΚΗΤΗΣΟΙΚΟΝΟΜΟΥ - ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΚΟΥΤΑΣ Φ. 
6ΑΚΑΝΘΟΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ - Α.Ο. ΣΗΜΑΝΤΡΩΝΚΑΣΑΜΠΑΛΗΣ - ΚΕΛΑΖΟΓΛΟΥ - ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
7Π.Ο. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ - ΑΕΤΟΣ ΦΟΥΡΚΑΣΓΟΥΜΑΤΙΑΝΟΣ - ΣΚΑΦΙΔΑΣ - ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 
    
8ΑΣΤΗΡ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ - ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ Ν. ΜΑΡΜΑΡΑΓΟΥΡΛΟΜΑΤΗΣ - ΕΥΜΟΡΦΟΥΛΗΣ - ΑΓΓΙΔΗΣ 
9ΕΛΠΙΣ ΒΡΑΣΤΩΝ - ΔΟΞΑ ΚΡΗΜΝΗΣΠΑΥΛΟΥΔΗΣ - ΔΕΡΜΑΤΙΔΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ 
10Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ - ΧΟΛΟΜΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΗΚΟΥΡΙΔΗΣ - ΚΑΤΡΑΝΤΖΗΣ - ΤΣΙΡΟΥΔΑ 
11ΤΟΡΩΝΑΙΟΣ ΣΥΚΙΑΣ - ΑΡΙΣ/ΛΗΣ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗΣΔΡΑΓΑΤΗΣ - ΧΡΙΣΤΑΚΟΓΛΟΥ - ΑΓΑΠΙΔΗΣ 
12ΧΟΛΟΜΩΝ Ρ.Π. - ΑΝΘΕΜΟΥΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΣΣΕΡΕΤΗΣ - ΠΟΝΤΙΚΕΡΗΣ - ΧΡΥΣΑΪΔΗΣ 
13ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΑΝΟΥ - ΘΥΕΛΛΑ ΜΕΤΑΓΓΙΤΣΙΟΥΠΑΠΠΑΣ Β. - ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ ΑΛ. - ΠΟΡΤΑΡΙΑΝΟΣ 
14ΤΟΡΩΝΑΙΟΣ ΑΦΥΤΟΥ - ΝΕΑΠΟΛΙΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΥΚΑΛΕΜΤΖΗΣ - ΣΚΟΥΤΑΣ Ν. - ΜΟΥΤΣΑΚΗΣ  
   

Κλάους, γι’ αυτό είσαι ΑΡΧΗΓΟΣ ......Άλλος παίκτης, ίδιος killer!!!!

ΑΒΡΑΑΜ & ΚΛΑΟΥΣ
ΚΛΑΟΥΣ ΚΑΙ ΑΒΡΑΑΜ ΜΕ ΤΗΝ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ

 

Κλάους, γι’ αυτό είσαι ΑΡΧΗΓΟΣ (γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας)

klaus
Είσαι από τους λίγους παίκτες για τους οποίους λέω ότι έπεσα 100% έξω σε ότι πίστευα για σένα. Ή μάλλον, εσύ με έριξες έξω.

Κατα μια έννοια, «μεγαλώσαμε» μαζί «εντός» ΠΑΟΚ. Όταν εγώ μπήκα στο ρεπορτάζ της ομάδας, εσύ άρχιζες να ξεχωρίζεις στους μικρούς. Ο Μαλιούφας σε ξεβόλεψε από την άμυνα και σε έβαλε μπροστά. «Καλός ήταν για αμυντικός αλλά ήταν λεπτός. Άσε που «την έβρισκε» μια χαρά και το ‘χε το τελείωμα» έλεγε τότε. Ως νεόκοπος ρεπόρτερ, όργωνα τα γήπεδα που έπαιζε η Κ20 και σε έβλεπα να κάνεις αυτό που έλεγε και ο Μαλιούφας. Να το ‘χεις.
Αργότερα, θυμάμαι τα πρώτα σου βήματα με τους μεγάλους, όταν ο Ντουμιτρέσκου σε «ανέβασε». «Run Mavro, run» φώναζε ο Ρουμάνος. «Μαύρο» σε είχε βγάλει. «Και το έχει και το θέλει» είχε πει ο Ντουμιτρέσκου για σένα. Όχι πολλά, αλλά σημαντικά, και τα δυο. Και γι’ αυτό το «το θέλει», δεν τον ρώτησα και πολλά. Αλλά τα την απορία μου, μου την απάντησες στη πορεία.
Το πρώτο σου γκολ με τους μεγάλους, δε το έχει βάλει και δε πρόκειται να το βάλει παίκτης του ΠΑΟΚ. Έτσι λέω. Είναι μοναδικό. Απλά το έκανες σε λάθος στιγμή όσον αφορά την αναγνώρισή του και τη καταξίωσή του ως ποιότητα, δυσκολία, εκτέλεση.
Μη το παρεξηγήσεις αυτό που θα πω τώρα, ούτε εσύ, ούτε κανένας. Ως «μέλος» των αποστολών του ΠΑΟΚ, καθώς ακολουθούσα την ομάδα ως απεσταλμένος του «Goal», ένιωσα οτι «σε πήραμε αποστολή» στο ταξίδι για την Ισπανία, για το ματς με τη Βιγιαρεάλ. Βλέπεις, εγώ πήγαινα μέχρι τότε σε όλα τα ταξίδια και… ήρθες και εσύ.
Σε θυμάμαι σε εκείνο το ταξίδι. Κάποια στιγμή σε είδα να ανοίγεις τον υπολογιστή σου. Στο desktop είχες μια φωτογραφία σου, με φανέλα του ΠΑΟΚ από παιχνίδι. Είπα από μέσα μου «ρε φίλε, ψωνισμένος ο μικρός. Αλλά αν δεν είσαι και λίγο ψωνισμένος, λίγο να πιστεύεις σε σένα, που πας να παίξεις μπάλα;»
Ακολούθησε η πιο ωραία στιγμή που έχω ζήσει ως Βολιώτης. Εγκαίνια στο «AEL FC Arena» και εσύ μπαίνεις ως αλλαγή στο 71′:14» και πλασάρεις στο 71′:31». Ένα πλασέ που αν το δεις τώρα, βλέπεις τη σιγουριά που είχες. Κίνηση στο χώρο, ούτε να πάρω τη μπάλα, να σταματήσω να ξεμπερδεύεω από τον αντίπαλο. Με τη μια. Έτσι «υπέγραψες» τότε, έτσι «υπογράφεις» ακόμα… (στο 3:34)
«Θέλω να αφιερώσω το γκολ στην οικογένειά μου και σε όλο το κόσμο του ΠΑΟΚ» είπες στις κάμερες. Αν είχες «ξεψαρώσει» θα έλεγες οτι το αφιερώνεις στις δυο οικογένειές σου, τη δική σου και το κόσμο του ΠΑΟΚ.
Και τους ξανάβαλες γκολ, τον Απρίλιο, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει 1-0 και τη Λάρισα να είναι στο -5 από τη σωτηρία, δυο αγωνιστικές πριν το τέλος. Σου είπα, ούτε Βολιώτης να ‘σουνα…
Αλλά, όλα αυτά δεν εξηγούν το γιατί σε θεωρώ τον ΑΡΧΗΓΟ του ΠΑΟΚ που εγώ έχω ζήσει και έχω καλύψει ως ρεπόρτερ.
Τον Σεπτέμβριο του 2011, κλείσαμε μια συνέντευξη για να μπει στο περιοδικό του «Goal» για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν.
Kalus.Goal.News
Μια από τις ερωτήσεις που σου έκανα ήταν η εξής
«Τύχη, δουλειά, πίστη και εγωισμός. Εγώ τα ανέφερα σκόρπια. Ποια είναι η σειρά που θα τα έβαζες εσύ;»
Για δυο-τρία δευτερόλεπτα το σκέφτηκες και μου είπες «για ξαναπεσ’ τα. τι ερώτηση είναι αυτή;» Του τη ξαναλέω και απαντάς «Πίστη, δουλειά, εγωισμός και τύχη».
Και είχες δίκιο…
Πίστη
Το πίστευες και έγινε. Και έγιναν όλα όσα έγιναν. Υπήρχαν στιγμές που σε τσάκισαν, αλλά δε το έβαλες κάτω. Τότε που έφταιγαν όλοι, μετά από ήττες, και έφταιγες και εσύ για τα τατουάζ, το καλό αυτοκίνητο, το ζελέ στο μαλλί, και που ανέπνεες του έφταιγε τότε, μετά την ήττα από τον Ατρόμητο, στα πλέι οφ του 2013. Ο ΠΑΟΚ έχανε 2-0 από τον Ολυμπιακό στο 10′ στον ημιτελικό κυπέλλου του 2014 και το πίστευες. Τους γκάζωνες όλους. Και σκόραρες. Το πίστευες δείχνοντας σε όλους πόσο απλό είναι το γκολ, έτσι όπως πλασάρεις. Έτσι όπως τελειώνεις τις φάσεις. Και κάτι ακόμα, μια ακόμα ερώτηση στη συνέντευξη που μου έδωσες το 2011.
-Τι θα ήθελε να υποσχεθεί ο Στέφανος Αθανασιάδης στους δικούς του ανθρώπους και ακολούθως στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ; Και αναφέρομαι στην οικογένειά σου διότι έχεις τονίσει ότι σε βοήθησε σε όλη σου τη πορεία.
«Στο κόσμο θέλω να τους ζητήσω να είναι κοντά στην ομάδα και στους ποδοσφαιριστές, να πιστεύουν στους ποδοσφαιριστές και να ξέρουν ότι όλοι εμείς παλεύουμε για να τους δώσουμε κάποια στιγμή μια μεγάλη χαρά, και όταν λέω μεγάλη χαρά, εννοώ το πρωτάθλημα. Για την οικογένειά μου δεν έχω να πω πολλά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα και τους υπόσχομαι ότι πάντα θα προσπαθώ για το καλύτερο σε όλα τα επίπεδα».
Ούτε το κύπελλο, ούτε μια διάκριση στην Ευρώπη, ούτε μια πρόκριση. Το πρωτάθλημα.
?????????????????????????????????????
Δουλειά
Σε αυτό, Στέφανε, με έχεις βουλώσει. Εντελώς. Πέρυσι, τέτοιο διάστημα, σε χαρακτήριζα ως τον καλύτερο μονοδιάστατο Έλληνα επιθετικό. Θεωρούσα ότι διάλεξες τον εύκολο δρόμο. «Ξέρω να σκοράρω με μια επαφή, θα κάνω ο,τι μπορώ να έχω καλή θέση στο γήπεδο». Αυτό πίστευα. Και φέτος βλέπω έναν Αθανασιάδη να παίζει για όλους, να κάνει παιχνίδι, να βγαίνει εκτός περιοχής όσο ποτέ και να σκοράρει ποικιλοτρόπως. Να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να ωριμάζει «απότομα» για μένα. Ακόμα και στο θέμα των καρτών. Είχες 3 (το 2011), 6 (το 2012), 8 (το 2013) και 11 (το 2014). «Προόδευες» με τη κακή έννοια, και κάρτες χαζές. Από μπλαμπλά σε διαιτητές. Έμαθες να μιλάς όταν και όπως πρέπει, ως αρχηγός. Όσον αφορά τη δουλειά, έχεις και κάτι άλλο. Σε τρώει» όταν δε παίζεις καλά, όταν δε σου πάει κάτι. Το ψάχνεις. Στην ομάδα υπήρχε κάποτε ένας παίκτης που ήρθε ως «ταλεντάρα», δεν έπαιζε, ο Σάντος προσπαθούσε να τον κάνει παίκτη με έξτρα προπόνηση και εκείνος την έκανε, την έξτρα προπόνηση, από υποχρέωση. Ούτε μια φορά δεν έπιασε το προπονητή να του πει «ρε κόουτς, γιατί δε παίζω; Τι πρέπει να κάνω;».
Αν θες να δεις τη μεταμόρφωση του Αθανασιάδη φέτος, καλύτερα τεκμηριωμένη απάντηση δε θα τη βρεις από αυτή του Θέμη Καίσαρη (ειναι μετά το αρθρο του Αντ. Τσακαλέα)
Εγωισμός
Η κορυφή του παγόβουνου είναι το «τι κάνετε ρε μαλάκες;» που είπες όταν έδιωξες τη μπάλα πάνω από τη γραμμή σε πλασέ του Σανκαρέ στη Τρίπολη. ΟΛΗ η ομάδα είχε χάσει, αλλά εσύ δεν είχες χάσει ακόμα. ΟΛΗ η ομάδα τα είχε χάσει αλλά εσύ δε τα είχες χάσει ακόμα. Να στο πω απλά. Βγάζεις σαράκι. Κάποιοι βλέπουν τη κορυφή από το παγόβουνο, άλλοι το παγόβουνο και εγώ βλέπω και το τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ακόμα και τα όσα έκανες στο ημίχρονο και στη λήξη στο ιστορικό ματς με τη Καλλονή.
paok-olumpiakos
Τύχη
Την είχες και αυτή. Σε μεγάλο βαθμό. και μακάρι να την έχεις πάντα.

Όλα αυτά, μαζί με κάτι ακόμα, σε κάνουν αρχηγό. Ποιο είναι αυτό το «ακόμα»; Ξέρεις παρα πολύ καλά τον ΠΑΟΚ της εποχής μας. Ακόμα και εκείνο το «καλύτερα ρε, χαζός είσαι; ότι πετύχαμε, το πετύχαμε ως αουτσάιντερ, όχι ως φαβορί» που είχες πει όταν το καλοκαίρι του 2013 ο ΠΑΟΚ «κατέβηκε» από τους ισχυρούς στους ανίσχυρους της κλήρωσης της 3ης προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Η παρουσία σου μέσα στα αποδυτήρια φέτος, είναι καταλυτική, πολλές φορές. Έφυγαν πολλοί πέρυσι και ο κλήρος έπεσε σε σένα. Και δίκαια. Λόγω ηλικίας, λόγω αξίας, λόγω προσωπικότητας, που τελικά, «ποδοσφαιρικά» την έχεις. Το τελικά πηγαίνει σε μένα διότι δε πίστευα οτι την έχεις. Βασικά, εσένα δε σου αξίζει αυτός ο ΠΑΟΚ που περιέγραψες, ο «αουτσάιντερ». Σου αξίζει ο ΠΑΟΚ που ζήσανε οι παλιότεροι. Αλλά βλέπεις, το dna του ΠΑΟΚ αλλοιώθηκε από το δίδυμο Σάντος – Ζαγοράκη, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Κλάους: Άλλος παίκτης, ίδιος killer!!!! (γράφει ο Θέμης Καίσαρης)

Φέτος ο Κλάους είναι ένας κανονικός all-around forward. Διαρκή συμμετοχή στο παιχνίδι, τόσο στο κομμάτι της ανάπτυξης, όσο και στη δουλειά όταν αντίπαλος έχει την μπάλα. Τρέξιμο, πίεση, συνεργασίες, συμμετοχή στο χτίσιμο των επιθέσεων και όλα αυτά χωρίς να πέφτει στο σκοράρισμα. Ανάλυση - σχόλιο Θέμης Καίσαρης.

Δεν περίμενε κανείς τη φετινή σεζόν για να μάθει πως ο Αθανασιάδης ήταν, είναι και θα είναι. Το ξέρουμε απ'την πρώτη μέρα που μας συστήθηκε, όταν έκανε ντεμπούτο στο Αλκαζάρ την τελευταία αγωνιστική το 2008 και πέτυχε δύο γκολ, το ένα πιο ωραίο απ'το άλλο. Φέτος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ ευστοχίας, με ποσοστά σκοραρίσματος που δεν έχουν κανένα προηγούμενο.
Όμως, η πραγματικά μεγάλη έκπληξη είναι η αγωνιστική μεταμόρφωση, που ήταν και το μεγάλο στοίχημα. Φέτος βλέπουμε έναν ποδοσφαιριστή που δεν αγωνίζεται πλέον ως σκόρερ, ως finisher που βλέπει ως μοναδική του δουλειά στο γήπεδο το να περιμένει για να τελειώσει τις φάσεις που χτίζουν οι υπόλοιποι.

All around forward

Φέτος ο Κλάους είναι ένας κανονικός all-around forward. Διαρκή συμμετοχή στο παιχνίδι, τόσο στο κομμάτι της ανάπτυξης, όσο και στη δουλειά όταν αντίπαλος έχει την μπάλα. Τρέξιμο, πίεση, συνεργασίες, συμμετοχή στο χτίσιμο των επιθέσεων και όλα αυτά χωρίς να πέφτει στο σκοράρισμα. Ο Αθανασιάδης έχει καταφέρει να σκοράρει περισσότερο, παρότι πλέον κάνει πολύ περισσότερες δουλειές στο γήπεδο.
Εννοείται πως το παιχνίδι στο Φάληρο είναι ο αγώνας που τα αποτύπωσε όλα αυτά στο χορτάρι. Ο Αθανασιάδης ξεκίνησε ως περιφερειακός επιθετικός, πίσω απ'τον Περέιρα, συνέχισε παίζοντας στα αριστερά, ως wide forward και τελείωσε μαρκάροντας μέχρι τη γραμμή του άουτ. Σε όλα αυτά προσέφερε τρέξιμο, κλεψίματα, τις πάσες που ξεκίνησαν το δικό του γκολ και το τετ-α-τετ του Σαλπιγγίδη.

Αποτύπωση στα νούμερα του Europa

Όμως, μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά ενός παίκτη στο χορτάρι δεν πιστοποιείται μόνο από ένα 90λέπτο. Ο Κλάους τα κάνει όλα αυτά απ'την αρχή της σεζόν και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποτυπώνονται στους αριθμούς που καταγράφει σε κάθε παιχνίδι.
Όπως έχουμε ξαναπεί, η στατιστική καταγραφή στην Ελλάδα είναι αιώνες πίσω απ'αυτήν των αγώνων του εξωτερικού. Έτσι είναι πολύ χρήσιμη μια ματιά στις επιδόσεις του Αθανασιάδη στους αγώνες του Europa League. Ψάξαμε και βρήκαμε τα στοιχεία απ'τα ματς που έδωσε πέρσι ο Κλάους στη διοργάνωση και τα συγκρίνουμε με τα φετινά.

  Η βελτίωση σ'αυτό που λέμε συμμετοχή στο παιχνίδι είναι τεράστια. Ο Αθανασιάδης διατηρεί σχεδόν ίδιο το ποσοστό του στις πάσες (71%-72%), αλλά το κάνει πασάροντας περισσότερο: 19 φορές πέρσι, 30 φέτος, 14 σωστές πάσες πέρσι, 22 φέτος. Ταυτόχρονα, η άνοδος αποτυπώνεται στις συνολικές επαφές που έχει σε κάθε ματς, αφού απ'το περσινό 27 έχει ανέβει στο 41.
Όλα αυτά ενώ η παρουσία του ΠΑΟΚ στον όμιλο δεν είναι σαν την περσινή, αφού πέρσι ο Δικέφαλος τελείωσε αήττητος στον όμιλο, ενώ φέτος έχει δύο νίκες σε πέντε ματς. Πράγμα που σημαίνει πως ο Αθανασιάδης έχει βελτιώσει την προσφορά του σε παιχνίδια που δεν έχουν πάει και τέλεια για την ομάδα του.

  Τα παραπάνω έχουν συνδυαστεί με πολύ καλύτερη παρουσία μπροστά απ'το τέρμα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πέρσι ο Κλάους έβρισκε το τέρμα στο 30% των σουτ του, φέτος το on target ποσοστό είναι στο 71%. Και ενώ πέρσι έκανε γκολ μόλις το 9% των προσπαθειών του, φέτος σκοράρει με το καλό 28%, για τα πέντε γκολ που έχει πετύχει.

"Όργια" στην Ελλάδα

Βέβαια, το 28% στην Ευρώπη είναι απλώς καλό. Γιατί εντός των συνόρων ο Αθανασιάδης έχει διαλύσει κάθε μέτρηση. Με το γκολ που πέτυχε στο Φάληρο ανέβηκε στα 7 τέρματα, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο Κλάους αγγίζει το ένα γκολ ανά 90 λεπτά και το κάνει σκοράροντας με το απίστευτα υψηλό 50%! Επτά γκολ, για τα οποία έχει κάνει μόνο 14 τελικές προσπάθειες, ενώ προσφέρει όσο ποτέ άλλοτε σε όλους τους υπόλοιπους τομείς του παιχνιδιού.

Για να καταλάβετε πόσο υψηλό το 50% που έχει φέτος ο φορ του ΠΑΟΚ, σκεφτείτε πως ο φετινός on fire Μήτρογλου έφυγε για την Αγγλία με το εξαιρετικό 33.3%, σκόραρε κάθε τρεις τελικές προσπάθεις, ενώ πέρσι ο Κλάους τελείωσε με το μέτριο 18%.

Διαλύει τα κοντέρ και τους μύθους

Η μετάλλαξη του Αθανασιάδη είναι εντυπωσιακή. Και διαλύει το μύθο που λέει πως για να είναι αποτελεσματικοί οι φορ θα πρέπει να κάνουν λίγα πράγματα στο γήπεδο και να έχουν μοναδικό μέλημα το τελείωμα των φάσεων, γιατί αλλιώς χάνουν σε εκτελεστικότητα. Ο Κλάους “σκίζεται”, περνάει πολύ μεγάλο διάστημα μακριά απ'την περιοχή, καταναλώνει δυνάμεις και ταυτόχρονα σκοράρει περισσότερο και πιο εύκολα!
Την εποχή που ακόμα υπάρχει η καραμέλα των "φορ που απλώς πρέπει να υπάρχουν για να τελειώνουν φάσεις", ο Κλάους μέσα σε μερικούς μήνες έχει γίνει all around και ακόμα πιο αποτελεσματικός finisher. Εννοείται πως η μετάλλαξη λέει τα πάντα για τη δουλειά του Αναστασιάδη, τον κόπο και την αλλαγή ποδοσφαιρικής νοοτροπίας του ίδιου του παίκτη, αλλά και το πως αγωνίζεται ο φετινός ΠΑΟΚ.
Δεν περίμενε κανείς τη φετινή σεζόν για να μάθει πως ο Αθανασιάδης ήταν, είναι και θα είναι. Το ξέρουμε απ'την πρώτη μέρα που μας συστήθηκε, όταν έκανε ντεμπούτο στο Αλκαζάρ την τελευταία αγωνιστική το 2008 και πέτυχε δύο γκολ, το ένα πιο ωραίο απ'το άλλο. Φέτος έχει σπάσει κάθε ρεκόρ ευστοχίας, με ποσοστά σκοραρίσματος που δεν έχουν κανένα προηγούμενο.
Όμως, η πραγματικά μεγάλη έκπληξη είναι η αγωνιστική μεταμόρφωση, που ήταν και το μεγάλο στοίχημα. Φέτος βλέπουμε έναν ποδοσφαιριστή που δεν αγωνίζεται πλέον ως σκόρερ, ως finisher που βλέπει ως μοναδική του δουλειά στο γήπεδο το να περιμένει για να τελειώσει τις φάσεις που χτίζουν οι υπόλοιποι.

All around forward

Φέτος ο Κλάους είναι ένας κανονικός all-around forward. Διαρκή συμμετοχή στο παιχνίδι, τόσο στο κομμάτι της ανάπτυξης, όσο και στη δουλειά όταν αντίπαλος έχει την μπάλα. Τρέξιμο, πίεση, συνεργασίες, συμμετοχή στο χτίσιμο των επιθέσεων και όλα αυτά χωρίς να πέφτει στο σκοράρισμα. Ο Αθανασιάδης έχει καταφέρει να σκοράρει περισσότερο, παρότι πλέον κάνει πολύ περισσότερες δουλειές στο γήπεδο.
Εννοείται πως το παιχνίδι στο Φάληρο είναι ο αγώνας που τα αποτύπωσε όλα αυτά στο χορτάρι. Ο Αθανασιάδης ξεκίνησε ως περιφερειακός επιθετικός, πίσω απ'τον Περέιρα, συνέχισε παίζοντας στα αριστερά, ως wide forward και τελείωσε μαρκάροντας μέχρι τη γραμμή του άουτ. Σε όλα αυτά προσέφερε τρέξιμο, κλεψίματα, τις πάσες που ξεκίνησαν το δικό του γκολ και το τετ-α-τετ του Σαλπιγγίδη.

Αποτύπωση στα νούμερα του Europa

Όμως, μια τόσο μεγάλη αλλαγή στη συμπεριφορά ενός παίκτη στο χορτάρι δεν πιστοποιείται μόνο από ένα 90λέπτο. Ο Κλάους τα κάνει όλα αυτά απ'την αρχή της σεζόν και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποτυπώνονται στους αριθμούς που καταγράφει σε κάθε παιχνίδι.
Όπως έχουμε ξαναπεί, η στατιστική καταγραφή στην Ελλάδα είναι αιώνες πίσω απ'αυτήν των αγώνων του εξωτερικού. Έτσι είναι πολύ χρήσιμη μια ματιά στις επιδόσεις του Αθανασιάδη στους αγώνες του Europa League. Ψάξαμε και βρήκαμε τα στοιχεία απ'τα ματς που έδωσε πέρσι ο Κλάους στη διοργάνωση και τα συγκρίνουμε με τα φετινά.

  Η βελτίωση σ'αυτό που λέμε συμμετοχή στο παιχνίδι είναι τεράστια. Ο Αθανασιάδης διατηρεί σχεδόν ίδιο το ποσοστό του στις πάσες (71%-72%), αλλά το κάνει πασάροντας περισσότερο: 19 φορές πέρσι, 30 φέτος, 14 σωστές πάσες πέρσι, 22 φέτος. Ταυτόχρονα, η άνοδος αποτυπώνεται στις συνολικές επαφές που έχει σε κάθε ματς, αφού απ'το περσινό 27 έχει ανέβει στο 41.
Όλα αυτά ενώ η παρουσία του ΠΑΟΚ στον όμιλο δεν είναι σαν την περσινή, αφού πέρσι ο Δικέφαλος τελείωσε αήττητος στον όμιλο, ενώ φέτος έχει δύο νίκες σε πέντε ματς. Πράγμα που σημαίνει πως ο Αθανασιάδης έχει βελτιώσει την προσφορά του σε παιχνίδια που δεν έχουν πάει και τέλεια για την ομάδα του.


  Τα παραπάνω έχουν συνδυαστεί με πολύ καλύτερη παρουσία μπροστά απ'το τέρμα στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πέρσι ο Κλάους έβρισκε το τέρμα στο 30% των σουτ του, φέτος το on target ποσοστό είναι στο 71%. Και ενώ πέρσι έκανε γκολ μόλις το 9% των προσπαθειών του, φέτος σκοράρει με το καλό 28%, για τα πέντε γκολ που έχει πετ