ΥΜΝΟΣ ΔΙΓΕΝΗ

Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η συνέντευξη τύπου της συντονιστικής επιτροπής των ομάδων της Γ΄ Εθνικής με θέμα την αναδιάρθρωση της κατηγορίας.


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ"Δεν κάνουμε αντιπολίτευση στην ΕΠΟ"

  
cfoot2

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην αίθουσα τύπου του σταδίου «Σταύρος Μαυροθαλασσιτης» στο Αιγάλεω, η συνέντευξη τύπου της συντονιστικής επιτροπής των ομάδων της Γ΄ Εθνικής με θέμα την αναδιάρθρωση της κατηγορίας.


Παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων του Αιγάλεω (Χρηστός Κωνσταντακόπουλος, Τάσος Δενδρικός), της Προοδευτικής (Μάνος Μουζουρακης), της Χαλκίδας (Βαγγελης Μαδαρος) και του Περαμαϊκού (Μάνθος Γιουρτζογλου), οι οποίοι αφού ανέλυσαν τη πρόταση τους για ένα πρωτάθλημα με 6 ομίλους των 18 ομάδων, διεμήνυσαν σε όλους τους τόνους ότι σκοπός τους δεν είναι επ ουδενι η σύγκρουση τους με την ΕΠΟ αλλά η συνεργασία με την Ομοσπονδία για ένα καλύτερο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
«Δεν κάνουμε αντιπολίτευση στην ΕΠΟ. Καταθέσαμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο θεωρούμε απόλυτα λογικό κι εφικτό. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η οικονομική διευκόλυνση των σωματείων, αφού με το νέο σύστημα των 4 ομίλων, θα αυξηθούν οι μετακινήσεις και τα έξοδα σε δυσθεώρατα ύψη. Η κίνηση μας καθημερινά αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική, αφου έχουμε με το πλευρό μας πλέον 33 σωματεία, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε ολόκληρες τοπικές κοινωνίες. Καλούμε την αθλητική ηγεσία και την ΕΠΟ να αφουγκραστεί τον παλμό των συλλόγων και να επεξεργαστεί την πρόταση μας. Έχουμε ήδη εξασφαλίσει την συμπαράσταση πολλών ΕΠΣ, αλλά και συλλόγων που έχουν παραμείνει στην κατηγορία και αντιλαμβάνονται κι εκείνοι τα δύσκολα που τους περιμένουν. Ζητάμε μια Γ’ Εθνική που θα χωρέσει στα σπλάχνα της όλη τη χώρα και ιδιαίτερα πολλές ομάδες με βαρύ όνομα και ιστορία που είναι κρίμα να αφανιστούν στα αλώνια των τοπικών πρωταθλημάτων», τόνισαν οι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα πυκνώσουν τις κινήσεις τους με αλλεπάλληλες συναντήσεις και οχλήσεις προς όλους τους ιθύνοντες του ποδόσφαιρου και του αθλητισμού γενικότερα".
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ:
Κύριοι εκπρόσωποι των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ,
Εδώ και περίπου 20 ημέρες, μια ομάδα ανθρώπων που διοικούν σωματεία που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας, πήρε μια πρωτοβουλία επεξεργάζονταν ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση της κατηγορίας και την παραμονή σε αυτήν ενός μεγάλου ποσοστού των ομάδων που υποβιβάζονται, μεταξύ των οποίων είναι πολλές ιστορικές ομάδες με μεγάλη δυναμική που είναι κρίμα να «αφανιστούν» ουσιαστικά στα τοπικά πρωταθλήματα.
Με γνώμονα μας την αγάπη μας για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και τις ομάδες που με πλήρη ανιδιοτέλεια υπηρετούμε, θεωρήσαμε σωστό να κοινοποιήσουμε τις προτάσεις μας τόσο στην ηγεσία της ΕΠΟ, όσο και στους κυβερνητικούς φορείς που είναι επιφορτισμένοι με τον Αθλητισμό (Υπουργό Πολιτισμού, Υφυπουργό και Γ.Γ. Αθλητισμού). Στην πορεία αυξάνονταν καθημερινά οι ομάδες από όλη τη χώρα που συμφωνήσαν και στηρίζουν την προσπάθεια μας και τις οποίες εκπροσωπούμε με χαρά και τιμή. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας για το νέο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής όπως θεωρούμε εμείς ότι πρέπει να λειτουργήσει. Η εν λογω κατηγορία θα πρέπει να γίνει ο «φωτεινός φάρος» του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και όχι το σκοτεινό τούνελ, στο όποιο, όποιος σύλλογος μπαίνει, βρίσκεται πολύ κοντά στον αφανισμό…:

Θεωρούμε λοιπόν, ότι οι σκέψεις της ΕΠΟ για την αναδιάρθρωση στις μικρές εθνικές κατηγορίες, ήταν βιαστικές κάτι που δεν είναι απαραίτητα κατακριτέο.
Μετά την εμπειρία της νέας Γ΄ Εθνικής και την κατάργηση της Δ΄ Εθνικής , εμείς που επίσης αγαπάμε το ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό , βλέπουμε μπροστά μας πολλά αδιέξοδα, ως το προς να συνεχίσουμε να αιμοδοτούμε με ταλέντα , τους μεγάλους του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Και αυτά τα αδιέξοδα αφορούν τη συρρίκνωση των ομάδων στις εθνικές κατηγορίες και τη συσσώρευσή τους στα τοπικά πρωταθλήματα, εκεί όπου ελάχιστοι πλέον γονείς θα φέρουν τα παιδιά τους στις ακαδημίες, αφού θα γνωρίζουν ότι λίγες προοπτικές θα υπάρχουν γι΄ αυτά σε ομάδες με "χαμηλωμένο" πρεστίζ.
Η συρρίκνωση των ομάδων στις εθνικές κατηγορίες είναι κάτι διολου θετικό για την ανάπτυξη του Ελληνικού ποδοσφαίρου και θα είναι ΑΔΙΚΟ οι μισές και πλέον ομάδες από αυτές που αγωνίζονται στο τρέχον πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής να υποβιβαστούν, ενώ έχουν ξοδέψει ένα σωρό χρήματα για να ανταποκριθούν και στις προσδοκίες, αλλά και στην αξιοπιστία του πρωταθλήματος. Έχουν πληρώσει ακριβά ποδοσφαιριστές, προπονητές ακόμα και σε τμήματα υποδομής που είναι υποχρεωτικά, αλλά και πρόστιμα εξοντωτικά, επιπέδου σούπερ λήγκ. Και όλα αυτά φυσικά με μηδαμινούς σχεδόν πόρους, αφού οι ζοφερές εποχές που ζούμε, δεν ευνοούν την εισροή εσόδων από χορηγούς, εισιτήρια κλπ.

Υποβιβαζόμενες η πλειοψηφία αυτών των ομάδων θα έχουν μεγάλο πρόβλημα, στο να ξαναβρούν χρηματοδότη και πολλές θα μπουν σε χρόνιες περιπέτειες.
Και ανάμεσά τους είναι ιστορικές ομάδες, όπως το Αιγάλεω, που έχει παίξει σε όμιλο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Καστοριά που έχει κατακτήσει κύπελλο Ελλάδας, η Προοδευτική , η Κόρινθος, ο Μακεδονικός, η Νάουσα, η Χαλκίδα ο Κιλκισιακός, ο Ατρόμητος Πειραιά (ακόμη και αν τελικά παραμείνει στην κατηγορία), που έχουν αγωνιστεί στην Α΄ Εθνική , αλλά και ιστορικές ομάδες της Β΄ Εθνικής , με παρουσία πολλών χρόνων στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα. Αυτές οι ομάδες κάποτε " στόλισαν", το Ελληνικό ποδόσφαιρο με ανάδειξη ταλέντων και βοήθησαν αποφασιστικά στο να γίνει παγκόσμια μεγάλο. Είναι κρίμα για κάποιες λεπτομέρειες να αφανιστούν.
Πρέπει να επισημανθεί εδώ , ότι χώρες ποδοσφαιρικά προηγμένες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν Γ΄ κατηγορία που απαρτίζεται από δέκα ομίλους και όσο και αν ψάξαμε στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, δε βρήκαμε χώρα, από όπου από ένα πρωτάθλημα να υποβιβάζονται οι μισές ομάδες.
Αν η συρρίκνωση των ομίλων αποφασίστηκε για οικονομικούς λόγους και τη στενότητα του χρήματος που υπάρχει σήμερα , εμείς θεωρούμε ότι το πρωτάθλημα με τέσσερις ομίλους θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Δηλαδή πολλά χρήματα για μετακινήσεις, ειδικά για ομάδες από τα νησιά και τις ακριτικές περιοχές, που θα υποχρεωθούν να διανύσουν πολλά μίλια και πολλά χιλιόμετρα μαζί για να αγωνιστούν. Αυτομάτως, αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα θα μεταφερθεί στις ομάδες που παρέμειναν στην κατηγορία η θα ανέλθουν σε αυτήν, οπότε το θέμα δεν αφορά μόνο τις ομάδες που υποβιβάζονται στα τοπικά… Επίσης με τη συρρίκνωση των ομίλων, θα παρατηρηθεί το φαινόμενο ποδοσφαιρικές ενώσεις με ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και με πολλά σωματεία, να μην εκπροσωπούνται καν ή όπως θα άρμοζε, με βάση την ποδοσφαιρική δύναμη τους, σε εθνικά πρωταθλήματα. Ήδη την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, έχει «σβηστεί» , από τον ποδοσφαιρικό χάρτη, η ένωση Δωδεκανήσου, όπως και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ από του χρόνου πιθανότατα ούτε η ΕΠΣ Κυκλάδων θα έχει εκπροσώπηση. Ένα ακόμα ζήτημα, έχει να κάνει με τη διαιτησία, καθώς τα "καλά" παιχνίδια για την αποκόμιση εμπειριών για τους διαιτητές θα είναι λίγα.
Με βάση τα παραπάνω από κοινού όλοι εμείς που υπογράφουμε το συγκεκριμένο αίτημα προτείνουμε για τη Γ΄ Εθνική:
1. Έξι ομίλους των 18 ομάδων που θα προέρθουν από τον υποβιβασμό δύο ομάδων. από κάθε όμιλο και των τριών πιο χειρότερων σε βαθμούς από την ουρά του βαθμολογικού πίνακα, και την άνοδο δύο ομάδων από τους ομίλους των πρωταθλητριών ΕΠΣ. Έτσι, και οι ακριβές μετακινήσεις θα μειωθούν σημαντικά και το πρωτάθλημα θα αποκτήσει μεγαλύτερη αίγλη, με πολλές και ιστορικές ομάδες να το κοσμούν με την παρουσία τους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας.
2. Την από κοινού σύμπραξη, ώστε να ευρεθεί χορηγός για το προσεχές πρωτάθλημα, που θα πάρει το όνομα του χορηγού. Αν ο χορηγός είναι η ΟΠΑΠ ΑΕ, τότε με τη συμμετοχή ομάδων Γ΄ Εθνικής , μπορούν να συντάσσονται δελτία ΠΡΟ-ΠΟ της Τετάρτης.

Σκοπός μας θα πρέπει να είναι η παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα που είναι η κοσμογονία του ποδοσφαίρου και όχι ο ποδοσφαιρικός μαρασμός, αφού ο υποβιβασμός ιστορικών ομάδων και ομάδων που εδρεύουν σε πρωτεύουσες νομών, θα απομακρύνει μεγάλη μερίδα φιλάθλων από τα γήπεδα.
Θεωρούμε, ότι είναι κοινή μας πεποίθησή, η αναβάθμιση του ποδοσφαίρου μας , που δε επιτυγχάνεται ουδόλως από τη συρρίκνωση των εθνικών κατηγοριών, που θα φέρει μαζί της και το "μαρασμό" ιστορικών ομάδων και ολόκληρων ποδοσφαιρικών πόλεων που υπήρξαν και ακόμα είναι "ποδοσφαιρομάνες".

Διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους ότι θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους την προσπάθεια μας αυτή, προκειμένου να δικαιωθούν οι θέσεις μας. Δεν πιστεύουμε ότι είμαστε παράλογοι, πιστεύουμε ότι λειτουργούμε για το καλό του ποδοσφαίρου και μόνο γι’ αυτό ζητάμε την στήριξη των κατά τόπους Ενώσεων (ΕΠΣ) προκειμένου η πρόταση μας να φτάσει ως την Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ στις 6 Ιουνίου. Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΜΑΔΩΝ Γ΄ ΕΘΝΙΚΗΣ:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ( ΑΙΓΑΛΕΩ), ΜΟΥΖΟΥΡΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ (ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ), ΜΑΝΘΟΣ ΓΙΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ (ΠΕΡΑΜΑΪΚΟΣ), ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΑΟ ΧΑΛΚΙΔΑ), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ( ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ), ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΑΣΔΕΚΗΣ ( ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ), ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΣΙΑΛΑΣ ( ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΔΟΜΟΚΟΥ), ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΑΧΑΒΕΡΟΓΛΟΥ( ΚΑΣΤΩΡ)
ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ: ΕΡΜΗΣ ΖΩΝΙΑΝΩΝ, ΚΟΡΙΝΘΟΣ, ΝΑΟΥΣΑ, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΚΙΛΙΚΙΣΙΑΚΟΣ, ΔΟΞΑ ΒΥΡΩΝΑ, ΠΕΥΚΗ, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ, ΑΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΡΟΥΒΑΣ, ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ, ΠΟ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ, ΠΑΟ ΒΑΡΔΑΣ, ΝΕΣΤΟΣ ΧΡΥΣΟΥΠΟΛΗΣ, ΜΑΧΗΤΗΣ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ, ΠΥΡΣΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΟΡΦΕΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΔΙΓΕΝΗΣ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ, ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ, ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΧΑΙΑΣ, ΔΟΞΑ ΠΕΤΡΟΥΣΑΣ, ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ, ΔΟΞΑ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ, ΜΑΝΔΡΑΙΚΟΣ, ΘΥΕΛΛΑ ΡΑΦΗΝΑΣ