ΥΜΝΟΣ ΔΙΓΕΝΗ

Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ο Α.Σ ΚΑΡΑΤΕ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ με 12 αθλητές συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καράτε παίδων - κορασίδων


Την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 αναχωρεί ο Α.Σ ΚΑΡΑΤΕ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ με 12 αθλητές όπου θα συμμετάσχουν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καράτε παίδων - κορασίδων που θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Στάδιο Βαρέων Αθλημάτων Ανω Λιοσίων.

     Οι μικροί καρατέκα είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν μία θέση στο βάθρο υπό την καθοδήγηση του προπονητή  τους Κώστα Παπαδόπουλου.

     Καλή επιτυχία στους λιλιπούτειους μαχητές μας.


    

39ος Τελικός Κυπέλλου Χαλκιδικής. ΑΕΤΟΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ - Α.Ο. ΣΗΜΑΝΤΡΩΝ. Γήπεδο Ν. Τρίγλιας Τετάρτη 11 Μαρτίου Ωρα: 15:30

Ζητούν από αθλητές ένα… μισθό για να συμμετέχουν στο πανευροπαικο με την Εθνική!



Το Λάκκωμα είναι ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη το οποίο ανήκει στα διοικητικά όρια της περιφερειακής ενότητας της Χαλκιδικής. Ο οικισμός των 1.800 περίπου κατοίκων θα ήταν άγνωστος στο πανελλήνιο εάν δεν είχε βγάλει δύο «σταρ» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αρχικά, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος ήταν το πρώτο όνομα που δόξασε το χωριό του με τα εθνικά χρώματα, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, άλλο ένα ταλέντο, ο Στέφανος Κλάους Αθανασιάδης έκανε περήφανους τους κατοίκους του Λακκώματος με τις επιδόσεις του με τη στρογγυλή θεά. Όμως η αθλητική παράδοση στο Λάκκωμα δεν σταματά μόνο με το ποδόσφαιρο. Το χωριό της Χαλκιδικής είναι τα τελευταία χρόνια ένας από τους «αιμοδότες» της Εθνικής Ομάδας Καράτε, αφού ο τοπικός σύλλογος Shokotan Καράτε Λακκώματος, βγάζει συνεχώς αθλητές που τιμούν με μετάλλια και διακρίσεις στο εξωτερικό τα εθνικά μας χρώματα. Όπως συμβαίνει όμως σε όλα τα αθλήματα που δεν τυγχάνουν μεγάλης προβολής, η πολιτεία είναι απούσα στη στήριξη των αθλητών, τόσο ηθικά, όσο και… οικονομικά. Οι νεαροί καρατέκα του Λακκώματος αναγκάζονται να καταβάλουν ποσά που πολλές φορές υπερβαίνουν τον μέσο μισθό στη χώρας μας, προκειμένου να συμμετέχουν σε αγώνες στο εξωτερικό. Αγώνες στους οποίους δεν εκπροσωπούν τους εαυτούς τους ή τους συλλόγους τους, αλλά την Ελλάδα.
Με ιδίους πόρους
Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του συλλόγου, η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε το μόνο που κάνει είναι να τους ενημερώνει για τα πανευρωπαϊκά ή ακόμα και παγκόσμια τουρνουά, και να τους αναφέρει ότι δεν μπορεί να δώσει κάποιο ποσό για να τους στηρίξει οικονομικά. Έτσι αθλητές και προπονητές καταβάλουν με ιδίους πόρους τα έξοδα για να βρεθούν στα τουρνουά του εξωτερικού, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνεται συνέχεια, αφού τα ποσά είναι υψηλά για να καταβάλλονται συνέχεια. Όπως αναφέρει στο karfitsa.gr ο πρόεδρος του ΑΣ Καράτε Λακκώματος Στέργιος Τζίλιας, «η ομοσπονδία όλα αυτά τα χρόνια μένει με σταυρωμένα χέρια και δε βοηθά καθόλου τους αθλητές. Αυτά δε γίνονται σε κανένα πολιτισμένο κράτος», αναφέρει χαρακτηριστικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι προπονητής στο Σύλλογο είναι ένας ομοσπονδιακός προπονητής ο Κώστας Παπαδόπουλος. Στους πρόσφατους αγώνες που διοργανώθηκαν 6-8 Φεβρουαρίου για το 42ο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Νέων – Κορασίδων, όπου ο Σύλλογος συμμετείχε με δύο αθλητές το ποσό συμμετοχής έφτασε στα 900 ευρώ για τον καθένα. Ο προπονητής καλείται αυτή τη φορά να συνοδέψει στις 19 Μαρτίου στην Κωνσταντινούπολη μία αθλήτρια του Συλλόγου στο 50ο Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα Καράτε ανδρών – γυναικών. Όμως τα δυσβάσταχτα έξοδα, δεν επιτρέπουν στον κ. Παπαδόπουλο να δώσει αυτά τα χρήματα για δεύτερη φορά μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα(αυτή τη φορά είναι 600 ευρώ). Έτσι η αθλήτρια θα αναγκαστεί να συμμετέχει μόνη της, χωρίς την παρουσία του ομοσπονδιακού προπονητή της και θα αρκεστεί στο να έχει δίπλα της τον έτερο προπονητή της Εθνικής. «Στο καράτε όπως και στις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες είναι σημαντική η παρουσία του προπονητή δίπλα στον αθλητή του», επισημαίνει ο κ. Τζίλιας, σχολιάζοντας την απουσία του ομοσπονδιακού στο εν λόγω τουρνουά.
Αρωγός ο… Κλάους
klaus-karateΟ Στέφανος Αθανασιάδης, γέννημα-θρέμμα του Λακκώματος γνωρίζει την προσπάθεια των ανθρώπων του τοπικού συλλόγου καράτε και δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Λίγο πριν το τουρνουά της Ζυρίχης βρέθηκε στο σύλλογο και ενίσχυσε οικονομικά τους καρατέκα-συντοπίτες του, καλύπτοντας τα έξοδα των αθλητών Ηλία Μουταφτσή και Γιάννη Χαραλαμπίδη. «Ελπίζουμε η πράξη αυτή να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τους κρατικούς ή τοπικούς φορείς και όλοι μαζί να συμβάλλουμε στη ενίσχυση και στην υποστήριξη των αθλητών μας που με απαράμιλλο ζήλο και ακατάπαυστες προσπάθειες φορώντας το εθνόσημο στο μέρος της καρδιάς προάγουν το ευ αγωνίζεσθε πάντα στα πλαίσια της ευγενούς άμιλλας», αναφέρει η ανακοίνωση του συλλόγου με αφορμή την κίνηση του άσου του ΠΑΟΚ. Όπως τονίζει ο κ. Τζίλιας, «δεν γίνεται παιδιά από 13 ετών και οι γονείς τους να μπαίνουν στη διαδικασία να ψάχνουν για χορηγούς για να μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες με την εθνική ομάδα. Χάνεται έτσι όλο το νόημα του αθλήματος», επισημαίνει ο κ. Τζίλιας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομοσπονδία τους θυμάται «μόνο σε περίπτωση κάποια επιτυχίας ή κατάκτησης μεταλλίου, περιμένοντας τους στο αεροδρόμιο για τη φωτογραφία».
Η ομοσπονδία
Τα ηνία για το την πορεία του καράτε στη χώρα μας κρατάει η ΕΛΟΚ ή αλλιώς Ελλινική Ομοσπονδία Καράτε. Όπως σε όλα τα λεγόμενα μικρά αθλήματα αδυνατεί να καλύψει πολλές φορές έξοδα αθλητών για τη συμμετοχή τους στους αγώνες. Το άθλημα, που σημειωτέον θα είναι Ολυμπιακό από το 2020, εμφανίστηκε στη χώρα μας λίγο μετά τα μέσα της δεκαετίας του ’60, και γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κυρίως τη δεκαετία του ’80. Η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1986 και το 1990 αναγνωρίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ενώ σήμερα περιλαμβάνει πάνω από 200 συλλόγους και 30.000 αθλητές. Με βάση των κατάλογο επιχορηγήσεων Ομοσπονδιών από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το 2014, η ΕΛΟΚ δεν πήρε κάποιο ποσό, ευρισκόμενη στην Δ’ Κατηγορία Αθλημάτων Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή. Η ΕΛΟΚ αρκέστηκε σε ένα ποσό της τάξης των 5.000 ευρώ ως δόση για το 2013. Η ΕΛΟΚ ωστόσο αιμοδοτείται από τους ίδιους τους Συλλόγους αφού γίνονται εντός των γεωγραφικών ορίων της Ελλάδας αρκετά τουρνουά κάθε μήνα στα οποία μπορεί να συμμετέχουν 500 με 600 αθλητές τη φορά σε όλες τις κατηγορίες, από όπου συγκεντρώνονται ποσά ενίσχυσης μέσω της συμμετοχής του κάθε αθλητή.