ΥΜΝΟΣ ΔΙΓΕΝΗ

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ 2014 ΣΤΟ ΛΑΚΚΩΜΑ: Ολη η Τελική Κατάταξη των Αυγομάχων!!!!

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις φετινές αυγομαχίες στο Λάκκωμα!!!!
augomaxies1
- Αναβίωσε το έθιμο των «αυγομαχιών», που έφεραν οι πρόσφυγες από τον Πόντο
Με 14 συμμετοχές, από 13 χρονών έως 78 και με 530 αυγά συνολικά, πραγματοποιήθηκε για 10η χρονιά ένας ιδιότυπος αγώντας, οι περιβόητες «αυγομαχίες» στο Λάκκωμα της Χαλκιδικής.
Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Κουντούρας, δεύτερος ο Σωτήρης Ράλης και τρίτος ο 13άχρονος Γιώργος Ευσταθίου που χτύπησε με τα αυγά του Στέφανου Κλαους Αθανασιάδη, ενώ πρώτος αποχώρησε από τον αγώνα ο Σίμος Ευθυμιάδης που πήρε το τιγάνι του 2014  απο τον περσινό "τιγανονικητή" Θωμά Ευθυμιάδη!!!!

ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΑΥΓΟΜΑΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2014:
  1ος: Κώστας Κουντουράς    -  (Πρωταθλητής 2014)
  2ος: Σωτήρης Ράλης            -  (Δευτεραθλητής 2014)
  3ος: Γιώργος Ευσταθίου      -  (Τριταθλητής   2014)
  4ος: Γιώργος Σιδηρόπουλος
  5ος: Ηλίας Κεμεντζετζίδης
  6ος: Μιχάλης Γιαλετζάκης
  7ος: Μίμης Ευθυμιάδης
  8ος: Τάσος Ορτουλίδης
  9ος: Γιάννης Κούρας
10ος: Στέργιος Τζίλιας
11ος: Κώστας Μετετζίδης
12ος: Παναγιώτης Πεκρίδης
13ος: Θωμάς Ευθυμιάδης
14ος: Σίμος Ευθυμιάδης        -  (Τιγάνι 2014)
augomaxies2a
 Πρόκειται για έθιμο που μετέφεραν στην περιοχή οι πρόσφυγες από την περιοχή του Πόντου, ένα έθιμο που συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και την αέναη σύγκρουση του καλού με το κακό. Οι διαγωνιζόμενοι, δηλαδή οι «αυγομάχοι» προσέρχονται μια ώρα νωρίτερα στο χώρο που γίνεται η αναβίωση του εθίμου, καθώς πραγματοποιείται έλεγχος των αυγών.
augomaxies6
Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρήση μόνο αυγών κότας. Οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν στις αυγομαχίες με 45 αυγά στο σύνολο και νικητής αναδεικνύεται εκείνος αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά.
Η κριτική επιτροπή είχε φέτος για Πρόεδρο τον Γιώργο Κεχαΐδη, Αντιπρόεδρο τον Αναστάσιο Ορτουλίδη, Γραμματέας ήταν ο Γιώργος Αθανασιάδης και Γενικών Καθηκόντων ο Παναγιώτης Ορτουλίδης.

augomaxies2
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από τους κατοίκους του χωριού και τους επισκέπτες, υποψήφιοι για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Αλέξανδρος Οικονομίδης και οι υποψήφιοι για το Δήμο Ν. Προποντίδας Στέργιος Τζίλιας (ο οποίος έλαβε μέρος και στους αγώνες) Κώστας Καμπάνης, Όλγα Παπαμέτη, Παναγιώτης Ορτουλίδης, Τάσος Ευθυμιάδης, Πέτρος Ρούζιος και Σταυρος Ταυλαρίδης.
augomaxies3
augomaxies4
augomaxies5
augomaxies7
augomaxies8
augomaxies telos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου