ΥΜΝΟΣ ΔΙΓΕΝΗ

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΟΙ ΑΥΓΟΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟ ΛΑΚΚΩΜΑ: Γ. Ευσταθίου, Σ. Ράλλης και Γ. Κούρας οι 3 Πρώτοι νικητές. Ολη η σειρά κατάταξης των αυγομαχιών του 2016.

AYGOMAXIES5


Συνεχίζουν την παράδοση οι κάτοικοι του χωριού
Με δεκατέσσερις συμμετοχές αναβίωσε την Δευτέρα του Πάσχα, στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, ένα παλιό έθιμο που μετέφεραν οι πρόσφυγες από την περιοχή του Πόντου. Πρόκειται για τις αυγομαχίες, οι οποίες φέτος διεξήχθησαν για 13η συνεχή χρονιά στο γήπεδο μπάσκετ του χωριού. «Οι αγώνες συμβολίζουν την Ανάσταση του Χριστού και την αέναη σύγκρουση του καλού με το κακό. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα έθιμα και τις παραδόσεις των αλησμόνητων πατρίδων μας», δήλωσε στο halkidikifocus.gr ένας εκ των «αυγομάχων», o Θωμάς Ευθυμιάδης.

Οι διαγωνιζόμενοι, δηλαδή οι «αυγομάχοι» προσέρχονται μια ώρα νωρίτερα στο χώρο όπου γίνεται η αναβίωση του εθίμου, καθώς πραγματοποιείται έλεγχος των αυγών. Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας. Οι διαγωνιζόμενοι συμμετέχουν στις αυγομαχίες με 45 αυγά στο σύνολο και νικητής αναδεικνύεται εκείνος αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά. Στους τρεις πρώτους νικητές, απονέμονται βραβεία και στον πρώτο που θα του σπάσουν όλα τα αυγά θα του απονεμηθεί το "χρυσό τηγάνι" για να τα πάει για τηγάνισμα!!! Την όλη εκδήλωση κάλυψε  με εκτενές ρεπορτάζ η κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ)
AYGOMAXIES6
AYGOMAXIES7
Η ΣΕΙΡΑ ΚΑΤΑΞΗΣ:
1ος νικητης; ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2ος ΡΑΛΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
3ος ΚΟΥΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
(ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΠΗΡΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΑΤΖΙΝΟΣ)
4ος ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
5ος ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
6ος ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
7ος ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
8ος ΛΙΟΛΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
9ος ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ ΘΩΜΑΣ
10ος ΟΡΤΟΥΛΙΔΗΣ ΤΑΣΟΣ
11ος ΜΑΝΟΥΣΑΡΙΔΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ
12ος ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
13ος  ΛΕΟ ΣΟΤΑ 
14ος ΚΟΥΡΑΤΖΙΝΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΠΗΡΕ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΠΑΣΑΝΕ ΤΑ ΑΥΓΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΦΕΤΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΑΤΖΙΝΟΣ)
AYGOMAXIES3