ΥΜΝΟΣ ΔΙΓΕΝΗ

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΠΟΡΜΠΟΚΗ.

stefanos
Αποκλειστική συνέντευξη στην Κάτια Μοσχίδου και στο matchday έδωσε ο Στέφανος Μπορμπόκης. 

Ο 47χρονος παλαίμαχος διεθνής άσος μίλησε για την ποδοσφαιρική και προπονητική του καριέρα, τον Ιβάν Σαββίδη, τις ομάδες της Θεσσαλονίκης αλλά και για το ελληνικό πρωτάθλημα.
Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το ποδόσφαιρο;
«Μου άρεζε πάντα, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Με παρότρυνε και ο πατέρας μου και έτσι ξεκίνησα. Νομίζω πως η ζωή μου θα ήταν άδεια χωρίς το ποδόσφαιρο».
Σε ποιες ομάδες αγωνιστήκατε;
«Ξεκίνησα την καριέρα μου από τον Θρακικό Μητρουσίου. Την περίοδο 1985-86 ήρθα στον ΠΑΟΚ όπου έμεινα εννέα σεζόν. Το 1994 αγωνίστηκα στον Εδεσσαϊκό ενώ την περίοδο 1995-97 αποκτήθηκα από τον Ηρακλή. Το 1998-99 ήμουν στον Άρη όπου κατακτήσαμε το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και από το 1998 έως το 2001 ήμουν στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, και τέλος εκλεισα την καριέρα μου σαν ποδοσφαιριστής στον Διγενή Λακκώματος».
Ποια ήταν η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας σας;
«Η κλήση μου στην εθνική. Είχα 29 συμμετοχές και έξι γκολ σε μια σχετικά δύσκολη περίοδο όπου η Γιουγκοσλαβία ήταν ακόμα ενωμένη».
Καλύτερος αμυντικός που αντιμετωπίσατε ποτέ;
«Του ΟΦΗ, ο Νίκος Γκουλής. Είχα πάντα πρόβλημα μαζί του. Ήταν γρήγορος και πάντα με δυσκόλευε».
Ποιο ήταν το σημαντικότερο γκολ που πετύχατε;
«Σίγουρα αυτό μέσα στη Μαλίν στο Βέλγιο το 1991. Το πρώτο παιχνίδι είχε έρθει ισόπαλο στη Τούμπα 1-1 και στον επαναληπτικό σκόραρα στο 87ο λεπτό και έτσι περάσαμε στο Β’ γύρο του κυπέλου ΟΥΕΦΑ. Η Μαλίν τότε ήταν μια πολύ ισχυρή ομάδα καθώς τον προηγούμενο χρόνο είχε κατακτήσει το κύπελλο Κυπελλούχων».
Είχατε ποτέ πρόταση από ομάδα των Αθηνών;
«Ναι από τον Ολυμπιακό. Δεν με άφησε όμως ο ΠΑΟΚ να πάω. Τότε δεν υπήρχε ρήτρα η ομάδα αποφάσιζε αν θα σε δώσει. Αν μου το επέτρεπαν θα πήγαινα, ήμουν επαγγελματίας και με τα χρήματα αυτά θα εξασφάλιζα την ζωή μου. Το ότι ήμουν ΠΑΟΚ δεν είχε καμία σημασία».
Είστε ο μοναδικός παίκτης που έχετε καταφέρει να αγωνιστεί και στις τέσσερις ομάδες της Θες/νίκης. Πόσο εύκολο ήταν έχοντας κάνει γνωστά τα ασπρόμαυρα αισθήματα σας;
«Δεν είχα πρόβλημα ποτέ. Ήμουν επαγγελματίας και έδινα πάντα τον εαυτό μου. Όπως είπα δεν έχει σημασία τι ομάδα είσαι, πρέπει να κοιτάς την ομάδα που αγωνίζεσαι και να δίνεις ότι καλύτερο μπορείς».
Το «ματώνω τη φανέλα» ισχύει σήμερα;
«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Τώρα όλα είναι επαγγελματικά ο καθένας κοιτάει τον εαυτό του και το καλύτερο για αυτόν. Και από τη μία καλύτερα έτσι γιατί εμείς εκείνης της γενιάς τι καταλάβαμε; Τα καλύτερα μου ποδοσφαιρικά χρόνια είχα μηδενικό συμβόλαιο και έπαιρνα καμία φορά μισθό και πριμ σε κάποιες επιτυχίες».
Σας αφήνει πικρία το γεγονός ότι ποτέ δεν κατακτήσατε έναν τίτλο;
«Φυσικά. Αυτό είναι το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή».
Αξέχαστη εμπειρία;
«Φυσικά το παιχνίδι στη Τούμπα κόντρα στη Νάπολι του Μαραντόνα. Αξέχαστη πραγματικά. 50.000 κόσμος στην εξέδρα και μια Νάπολι που εκτός από τον Μαραντόνα είχε στην σύνθεση της Αλεμάο και Καρέκα. Ήταν τεράστια εμπειρία για μας».
Αφότου κρεμάσατε τα ποδοσφαιρικά σας παπούτσια γίνατε προπονητής!
«Ξεκίνησα σε μικρότερες κατηγορίες στην Αναγέννηση Γιαννιτσών, στην Ένωση Θράκης, Κιλκισιακό, Διγενή Λακκώματος και στη 2η ομάδα του Αγροτικού Αστέρα. Έφτασα μέχρι και την Γ’ Εθνική όμως στην Ελλάδα δεν φτάνει μόνο να είσαι καλός. Εδώ ο καθένας γίνεται προπονητής, είναι ένα μεγάλο «κύκλωμα», διακινούνται συνεχώς οι ίδιοι».
Για ποιο λόγο δεν έχει κάνει ποτέ έλληνας προπονητής καριέρα στο εξωτερικό;
«Γιατί δεν δουλεύουν όπως πρέπει. Εδώ πετυχαίνουν όσοι έχουν διασυνδέσεις, είτε αξίζουν είτε όχι, κακά τα ψέματα. Αν κάποιος όμως θα μπορούσε να σταθεί στο εξωτερικό αυτός είναι ο Δώνης. Ήταν χρόνια στην Αγγλία και στην Νιούκαστλ  και ξέρει την νοοτροπία».
Για την κακή αγωνιστική κατάσταση του Άρη ευθύνονται οι πολλές αλλαγές στο πάγκο της ομάδας;
«Στον Άρη δεν είναι το θέμα οι προπονητές. Είναι τα χρέη αλλά και ότι οι παίκτες που είναι μικρών δυνατοτήτων. Ο Άρης πρέπει να προσπαθήσει να μείνει στη Super League, είναι μια μεγάλη ομάδα και η Θεσσαλονίκη τον χρειάζεται».
Ο Απόλλωνας βρίσκεται στη Football League, ο Ηρακλής παλεύει ν’ ανέβει στη Super league και ο Άρης προσπαθεί να σωθεί. Γιατί έφτασε εδώ το ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης;
«Οι ομάδες δυστυχώς πληρώνουν τα λάθη του παρελθόντος. Είναι κρίμα για αυτές τις ομάδες να βρίσκονται σε αυτή τη κατάσταση. Μακάρι όλες οι ομάδες της πόλης να είχαν από έναν Σαββίδη γιατί η διαφορά του ΠΑΟΚ με τις υπόλοιπες ομάδες θα είναι σίγουρα τεράστια».
Μπορεί ο ΠΑΟΚ του Ιβάν Σαββίδη να διεκδικήσει από του χρόνου το πρωτάθλημα;
«Από του χρόνου νομίζω πως όχι. Σίγουρα όμως σε δυο».
Ο ίδιος όμως ο Σαββίδης είχε δηλώσει πως ακόμα και την Μπαρτσελόνα να φέρει πρωτάθλημα δεν θα πάρει.
«Πιστεύω πως το στοίχημα του ΠΑΟΚ είναι σε δυο χρόνια. Η ομάδα πρέπει να μεγαλώσει και εξωαγωνιστικά. Αυτό το ξέρει ο Σαββίδης καλύτερα από τον καθένα».
Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός είναι ανίκητος, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην Ευρώπη. Γιατί;
«Δεν υπάρχει ομάδα εδώ στην Ελλάδα που μπορεί να τον κοντράρει. Εδώ το επίπεδο είναι χαμηλό. Κερδίζει τον Λεβαδειακό 3-0 και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Όταν όμως παίζει στην Ευρώπη το επίπεδο είναι διαφορετικό. Για την Λεβάντε έλεγαν σιγά την ομάδα και τελικά αποκλείστηκε. Ξέχασαν ότι η Λεβάντε αγωνίζεται στο ισπανικό πρωτάθλημα και έχει αντιπάλους την Ρεαλ και την Μπαρτσελόνα».
Για την κατάσταση που βιώνει η ΑΕΚ;
«Η ΑΕΚ χρωστάει εκατομμύρια κανένας δεν θα έρθει να επενδύσει σε αυτή την ομάδα. Γιατί να πληρώσει κάποιος αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι; Ακόμα και ο Μελισσανίδης μπορεί να έχει χρήματα, να αγαπάει την ΑΕΚ αλλά πάνω απ’ όλα είναι επιχειρηματίας».
Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει με τις ομάδες που χρωστάνε;
«Η Ρέιντζερς υποβιβάστηκε στην 4η κατηγορία για τα χρέη. Το ίδιο πρέπει να γίνει και εδώ. Όσες ομάδες χρωστάνε και να μείνουν στην Α’ κατηγορία του χρόνου θα είναι σε χειρότερη κατάσταση».
Στην Ελλάδα πάντα ήμασταν υπέρ των ξένων παικτών. Τώρα όμως με την οικονομική κρίση οι ομάδες στηρίζονται στους μικρούς.
«Είχαμε πάντα αυτή την ξενομανία. Παίκτες από τα αζήτητα που κόστιζαν 10 χιλιάδες τους χρέωναν 200 χιλιάδες. Εγώ έζησα σε μια εποχή που απαγορεύονταν παραπάνω από τρεις ξένοι παίκτες σε μια ομάδα και έδιναν βάση στις ακαδημίες. Αυτό πρέπει να γίνει και τώρα απλά εδώ βιαζόμαστε και περιμένουμε άμεσα αποτελέσματα».
Ποια είναι η γνώμη σας για το θέμα Γκαρσία;
«Κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά έγινε. Ο παίκτης δεν θέλησε να δώσει έκταση στο θέμα κ δεν μίλησε. Δεν μάθαμε ποτέ την θέση του. Σίγουρα όμως ήταν ένας παίκτης σύμβολο για τον ΠΑΟΚ. Αλλά παίκτες έρχονται και φεύγουν ο ΠΑΟΚ μένει εδώ».
Για τον σάλο που ξέσπασε με τον χαιρετισμό του Κατίδη;
«Είναι ένα 20χρονο παιδί και έκανε μια κίνηση απερισκεψίας. Κανείς δεν είπε να μην τιμωρηθεί αλλά δεν γίνεται να τον αντιμετωπίζουν έτσι και να μην του δίνουν μια 2η ευκαιρία. Η ΕΠΟ έπραξε λάθος».
Θα παροτρύνατε τα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο;
«Φυσικά! Είναι ένα ομαδικό άθλημα από το οποίο μπορείς να κερδίσεις πολλά. Διαμορφώνεις χαρακτήρα, μαθαίνεις να συνεργάζεσαι και σου προσφέρει πολλές συγκινήσεις. Για αυτό είναι και το καλύτερο άθλημα».

Επιμέλεια: Κάτια Μοσχίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου